Skandinaviska länder är kända för sin naturliga skönhet, sina progressiva hälsovårdssystem och nu, åtminstone för Norge, att alla deras medborgare äger åtminstone en bråkdel av en Bitcoin.

Upptäckt av redditor u / ThiaSCSGOSkins, som verkar vara den första som undersöker denna fråga, äger medborgarna i Norge Bitcoin via en statlig fond. Fonden aktiveras av överskott av oljesektorns vinster som investeras på Norges medborgares vägnar. Så även om alla norska medborgare kanske inte direkt äger Bitcoin Era, äger de det genom denna oljevinstfond som kallas Oljefondet.

Rådata

Om du följer aktuella händelser i Norge kanske du har hört talas om Oljefondet eller staten drev oljefinansfonden. Den norska regeringen skapade fonden på 1990-talet för att investera för sina medborgare intäkter som genererats av den norska oljesektorn.

En grundlig undersökning av ägarandelen som Oljefondet kontrollerar visar två företag med betydande Bitcoin-innehav, MicroStrategy och Square. Oljefondet äger 1,51 procent av aktierna i MicroStrategy samt 0,83 procent av Square. Enligt den norska statistikbyrån, Statistiska centralbyrån, är Norges befolkning 5 367 580 per den 1 januari .2020.

Matematik tid

Enligt bitcointreasuries.com, en samlare som spårar privata och offentliga företags Bitcoin-innehav, äger MicroStrategy för närvarande 40 824 BTC. Eftersom Oljefondet äger 1,51 procent av MicroStategy, äger Oljefondet sin proportionella andel av Bitcoin, eller 616,4424 Bitcoin. När du delar den BTC-siffran med över 5 miljoner norrmän bryter den ner till varje medborgare som äger 0,00011485 av MicroStategys Bitcoin-reserv, värt cirka $ 2.

Oljefondet äger också en andel på Square. Detta betalningsföretag som ägs av Twitter-grundaren Jack Dorsey köpte 50 miljoner dollar i värde av Bitcoin. Oljefondet äger 0,83 procent av Square, som äger 4709 Bitcoin.

Norges ägande representerar 39.0847 av Square’s Bitcoin, eller ytterligare 0.000000728 satoshier per medborgare. Sammantaget äger varje norska för närvarande indirekt .000115578 Bitcoin till ett värde av cirka 2,20 dollar genom sin statliga oljefond.

Institutionella investerare som Microstrategy tillkännager ytterligare Bitcoin-köp. De samlar till och med pengar för det. Microstrategys senaste tillkännagivande innehöll utfärdande av skuld för att köpa Bitcoin till ett värde av 650 miljoner dollar. Som sådan kommer norska medborgares indirekta ägande i Bitcoin att fortsätta öka.